ПИТАННЯ ЕТНІЧНОГО СКЛАДУ НАСЕЛЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ У ДОПЕРЕПИСНИХ ФОРМАХ ОБЛІКУ В ХІХ ст. - Іванюк, Олег (Київські історичні студії, 2015)
У статті висвітлено історію становлення системи обліку населення в Російській імперії у ХІХ ст. Здійснено аналіз різних його форм, як то: переписні книги, ревізії, поточний промисловий і поліційний облік тощо, які передували загальним переписам населення; акцентується увага на визначенні етнічної приналежності жителів імперії.