Щоденник Степана Лашкевича. 1771–1772 рр. - Ковальов, Євген (Київські історичні студії, 2025)
Стаття присвячена щоденнику Степана Лашкевича — важливому історичному джерелу й визначній пам’ятці української культури XVIII ст. З’ясовується доля рукописного тексту, наразі втраченого, його дослідження і підготовка до друку в другій половині ХІХ ст. співробітником редакції часопису «Киевская старина» Федором Ніколайчиком. Публікується копія фрагмента щоденника, що охоплює записи С. Лашкевича за 1771–1772 роки, з коментарями, які належать Ф. Ніколайчику. Публікація цього тексту сприятиме розширенню уявлень дослідників ранньомодерної історії України щодо повсякдення еліти у той час, коли вона дедалі глибше інтегрувалася до політичних, економічних і соціокультурних структур Російської імперії. Щоденник С. Лашкевича також буде цінним матеріалом для соціолінгвістичних студій.