Протекція як спосіб працевлаштування доньок у заклади освіти України межі 19–20 ст. - Драч, Оксана (Київські історичні студії, 2025)
Заступництво існує у всіх суспільствах від давнини до сьогодення. Метою статті є вивчення протекції під час працевлаштування жінок у сфері освіти України межі 19–20 ст. Доведено, що заступництво поширюється вже і на доньок, які мали педагогічну кваліфікацію. Їхня постійна робота значуща для сімейного добробуту, що спонукало до мобілізації соціальних зв’язків. Висока конкуренція на ринку праці серед випускниць гімназій підштовхувала до пошуку патрона. Заступниками були місцеві, столичні високопосадовці, а також очільники навчальних закладів. Механізм протегування включав дії у двох напрямах: окружна адміністрація (згода попечителя округу) й місцева адміністрація (домовленість з очільником закладу).