Волинське походження Радзивіллівського літопису: аналіз наукової гіпотези - Русина, Олена (Київські історичні студії, 2024)
Радзивіллівський літопис є унікальною історичною пам’яткою, що містить понад 600 мініатюр, які ілюструють події від початків Русі до 13 ст. Це копія ілюмінованого протографа 13 ст., хоча майстри, котрі працювали над художнім оздобленням літопису наприкінці 15 ст., додали до нього чимало західноєвропейських елементів. У літописі відсутні вказівки на замовників і місце й обставини його появи; на основі даних лінгвістики літопис пов’язують із Західною Руссю — Смоленськом чи, зрідка, Полоцьком. В українській історіографії це коло питань не розглядалося аж до появи праць Олексія Толочка, котрий, всупереч існуючому консенсусу, виступив із теорією волинського походження пам’ятки. Науково провокативний і позірно патріотичний (у дусі відновлення історичної справедливості) характер гіпотези, досі не відрефлексованої у фаховій літературі, робить її надзвичайно цікавим і плідним об’єктом аналізу. Його було здійснено із залученням широкого кола історичних даних; на їх базі з’ясовано, що вказана гіпотеза не має під собою фактичного підґрунтя.