«Він не пішов звичайним шляхом вузького фахівця…»: дещиця до життєпису Василя Маслова (1885–1959) - Будзар, Марина (Київські історичні студії, 2024)
Документальні збірки українських науковців залишаються важливим інформативним джерелом для дослідження біографій як окремих персон, так і цілих поколінь. Публікація двох документів з фонду літературознавця, історика культури, музейника, етнографа Василя Маслова уможливлює детальний аналіз одного з найменш вивчених періодів біографії вченого. Це його перебування в Києві за часів окупації міста нацистами. Для публікації обрано автобіографію науковця, датовану листопадом 1941 року, й відгук про його наукову діяльність авторства Наталії Полонської-Василенко, написаний у жовтні 1942 року. Автобіографію В. Маслова проаналізовано через порівняння зі схожими текстами, написаними в інший час і в інших умовах. Нарис Н. Полонської-Василенко про творчий доробок науковця розглянуто як концептуальний текст. Авторка репрезентувала спадщину вченого в різних галузях гуманітаристики як результат міждисциплінарних досліджень. Обидва джерела допомагають осмислити діяльність Василя Маслова як вченого, чий життєвий шлях з’єднував досвід академічної науки імперської доби з практиками нової української гуманітаристики в ситуації радянізації України. Публікацію документів доповнено візуальними джерелами. Це світлини, зроблені в ті часи, про які йдеться в автобіографії та характеристиці.