Українське питання в публікаціях журналу «Вольное Казачество — Вільне Козацтво» (1927–1939 рр.): історичний, політичний та культурний аспекти - Клепак, Аліна (Київські історичні студії, 2024)
Стаття розглядає публікації емігрантського літературно-політичного журналу «Вольное Казачество — Вільне Козацтво» за період 1927–1939 років, що дозволяє краще зрозуміти не лише історичний контекст, а й культурні та соціальні процеси, що мали місце в Україні. Авторка дослідила редакційну політику часопису щодо висвітлення подій на українських землях, насамперед використання конкретних наративів, символів і аргументів. Встановлено, що у спеціальній рубриці «На Україні» протягом перших двох років штатні співробітники видання детально розглядали наслідки Української революції, вплив комуністичної влади на села й міста, питання голоду, політичних репресій і терору, підкреслюючи погіршення життєвих умов і зростання націоналістичних настроїв серед населення. Відзначено, що окрему увагу на сторінках друкованого органу вільнокозацького руху було приділено темам українізації та русифікації, а також їх впливам на культурну й інтелектуальну еліту України. З’ясовано, що особливістю видання стало публікування праць української творчої інтелігенції, які відображали національні ідеали й традиції козацтва, а також заміток, що висвітлювали розвиток і підтримку літературних ініціатив, спрямованих на збереження козацької спадщини.