«Треба вже набратися теї Європи, щоб більше не схотілось»: літературне середовище радянської України 1920-х рр. у листуванні Валер’яна Поліщука - Бонь, Олександр (Київські історичні студії, 2024)
Стаття розглядає его-документи відомого вітчизняного поета, представника українського відродження 1920-х рр. Валер’яна Поліщука. Листування літератора становить значний інтерес з огляду на змістовність і важливість тематики, що в ньому відображається. Метою дослідження є з’ясування обставин його поїздок за кордон і характеристика складних відносини в літературно-мистецькому середовищі 1920-х рр. Найзмістовнішою частиною матеріалів є листи поета з поїздки Європою у кінці 1924 — на початку 1925 р. спільно з Павлом Тичиною та Олесем Досвітнім. Він побував спочатку у Москві, а потім — у Ризі, Берліні, Гамбургу, Лейпцигу, Празі, Парижі. Очевидно, що спецслужба при НКВС — Державне політичне управління — відстежувала такі поїздки. Водночас епістолярій В. Поліщука дає можливість побачити зсередини важливі події у його житті та літературно-мистецької інтелігенції радянської України загалом.