З вістових листів про початковий період війни Речі Посполитої з Османською імперією 1672–1676 рр. - Мицик, Юрій (Київські історичні студії, 2024)
Автор розглядає у статті вістові листи (новини, авізи, відомості, реляції тощо), що стосуються першого року польсько-турецької війни 1672–1676 рр. Ці документи відігравали в той час роль своєрідних газет і переважали друковані праці своєю чисельністю та оперативністю. Вони дають змогу досить точно відтворити картину першого півріччя 1672 р. (до падіння Кам’янця-Подільського), у подіях якого брали участь васали Османської імперії — Кримське ханство, Молдова й Волощина. Водночас вістові листи яскраво відбивають складну ситуацію на Правобережній Гетьманщині, яка була змушена воювати з Річчю Посполитою, Московською державою та Османською імперією, що зумовило розгортання міжусобної боротьби. Крім того, ці тексти додатково висвітлюють військово-політичну ситуацію на Поділлі, містять невідомі факти діяльності гетьманів Петра Дорошенка, Михайла Ханенка, полковників (Іван Сірко, Лисиця, Кияшко та інші). Слід зазначити, що, окрім безумовних позитивних властивостей, вістові листи мають певні недоліки, що вплинуло на ступінь їхньої достовірності. Передусім це використання чуток, неперевіреної інформації з других рук, хоча далеко не завжди можна було верифікувати отримані відомості.