Особливості структурно-функційної організації духовних семінарій за радянських часів (на прикладі Київської духовної семінарії) - Божко, Архімандрит Митрофан (Олексій) (Київські історичні студії, 2024)
Стаття аналізує структурно-функційні зміни в діяльності духовних семінарій за радянських часів на прикладі Київської духовної семінарії. Метою дослідження є вивчення трансформацій у системі підпорядкування семінарій церковній та державній владі, внутрішньої структури й функцій керівних органів. Порівнявши статутні документи дореволюційного та радянського періодів, зокрема Статут 1884 р. і Положення 1946 р., автор доходить висновку про те, що духовні семінарії орієнтувалися на дореволюційні зразки, зокрема щодо повноважень адміністрації та викладачів. Попри деякі зміни, спричинені радянською реальністю, модель управління в них залишилася майже незмінною. Разом з тим державні органи, офіційно декларуючи невтручання в церковне середовище, через Раду в справах РПЦ та її уповноважених здійснювали значний вплив на діяльність закладів духовної освіти, маніпулюючи процесами через неформальні механізми.