Трансформація образу міст в роки Голодомору-геноциду (на прикладі Києва, Харкова, Запоріжжя) - Шугальова, Інна; Молдавський, Роман (Київські історичні студії, 2024)
Автори на основі наративних та усноісторичних джерел дослідили трансформацію образу українських міст у роки Голодомору. На прикладі вибраних населених пунктів було продемонстровано, що організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР Голодомор здійснювався не лише в українському селі, а й у містах і охоплював всі соціальні групи населення УСРР. Для аналізу вибраний Харків — як тодішня столиця УСРР, Київ — місто, що мало впливовий культурний і суспільний статус, Запоріжжя — центр, який розбудовувався та мав значення форпосту індустріалізації. Образ міста для його мешканців зазнав значних змін під час Голодомору. За свідченнями очевидців тих подій, буденністю міського життя стали довгі черги за хлібом, в які люди вишиковувалися з ночі, а також тіла померлих від голоду, насамперед селян, що шукали порятунку в місті. Міські вулиці, як свідчили очевидці, були заповнені безпритульними, які просили милостиню, стрімко зростала злочинність, що проявлялася у численних крадіжках і грабунках. Комуністичний режим, заперечуючи вчинений ним геноцид, намагався всіма способами викреслити із міського простору згадки про Голодомор. Тому сьогодні принциповим є питання не лише детального дослідження цього злочину, а й встановлення місць масових поховань загиблих.