Медична допомога АРА на Катеринославщині під час голоду 1921–1923 рр. - Говоруха, Владислав (Київські історичні студії, 2024)
Стаття розглядає основні напрями, форми й методи медичної допомоги Американської адміністрації допомоги (АРА) на території Катеринославщини в період голодного лихоліття 1921–1923 рр. Автор висвітлює стан медичної галузі в регіоні на початку діяльності організації. Показано особливості організаційної структури АРА та її внесок у боротьбу з хворобами й епідеміями через мережу медичних пунктів і лікарень, забезпечення їх ліками й обладнанням, проведення цільових заходів та кампаній з вакцинації місцевого населення тощо. В основу аналізу окреслених питань ліг комплекс джерел, зокрема маловідомі архівні документи, періодика, статистичні дані та літературні пам’ятки. Результати дослідження дають змогу отримати нові уявлення про ефективність медичної допомоги АРА на Катеринославщині в 1921–1923 рр.