Місто, яке не спить: Париж у тревелогах мандрівників з Наддніпрянської України (19 — початку 20 ст.) - Іванюк, Олег; Романенко, Дар’я (Київські історичні студії, 2024)
У статті розглядається коло питань, пов’язаних із подорожами до Парижа мандрівників з Наддніпрянської України у 19 — на початку 20 ст. На основі їх подорожніх записок реконструюється образ французької столиці. Основою для наукової розвідки стали подорожні записки, укладені у різний час військовими, науковцями, людьми мистецтва. Їх особливістю є суб’єктивний і емоційний характер описів, відсутність чіткої структури та нерівномірність щодо викладу матеріалу. Автор свідомо використав подорожні записки, створені у різні десятиліття людьми, які походили з різних суспільних верств, зокрема: М. Башкірцевою, К. Ґалаґан (старшою), О. Краснокутським, Г. Лукомським, М. Лучицькою, М. Рігельманом, К. Скальковським та іншими. З’ясовано, що увага мандрівників концентрувалася на кількох аспектах, пов’язаних із міським простором, зокрема на описах ландшафтів, атмосфері Парижа, архітектурних пам’ятках, соціальних явищ, які були мало поширені або взагалі відсутні у Російській імперії.