Місія римо-католицького Ордену Пресвятої Трійці: суть, віхи історії, модернізація (кінець 12 — початок 21 ст.) - Шеретюк, Руслана; Стоколос, Надія (Київські історичні студії, 2024)
У статті окреслено обставини й чинники заснування римо-католицького Ордену Пресвятої Трійці (тринітаріїв), а також охарактеризовано провідні сфери його місіонерської діяльності — викуп християн із полону, медична допомога, благодійництво. Суспільний запит на служіння ченців-тринітаріїв свого часу зумовив динамічне поширення і, зрештою, утвердження їхньої спільноти у «всьому християнському світі», зокрема в Європі, Азії, Африці та Америці. Водночас вказано на низку факторів, що призвели до кризових явищ у її середовищі й відповідних трансформацій організаційної структури. Проаналізовано сучасне становище тринітаріїв, зокрема склад, чисельність, а також географію мережі осередків, та простежено процес переосмислення членами ордену усталеного погляду на головну мету діяльності. Нині — це духовний «викуп» бранців різних форм сучасного поневолення й узалежнення. Наголошено, що з огляду на сучасні глобальні кризи і, відповідно, перманентні загрози безпеці людини, діяльність ордену тринітаріїв продовжує бути актуальною.