Повсякдення мешканців Кам’янця-Подільського восени 1919 р. в умовах російсько-української війни (за матеріалами місцевої преси) - Ляскович, Роман; Ляскович, Тетяна (Київські історичні студії, 2024)
У статті на основі місцевих періодичних видань проаналізовано повсякденне життя кам’янчан восени 1919 р., будні яких проходили в умовах активної фази російсько-української війни. Встановлено, що збільшення чисельності населення у Кам’янці-Подільському, який був державним центром Української Народної Республіки, призвело до виснаження міського господарства: виникли проблеми з електрозабезпеченням, водопостачанням та освітленням домівок мешканців. Погіршилася якість харчування та охорони здоров’я. Із наближенням холодів загострилася паливна криза, яка мала економічне походження. З’ясовано, що позитивне значення для містян мали: по-перше, відновлення роботи залізничного транспорту, який обслуговував пасажирів у кількох напрямках; по-друге, розширення освітньої мережі міста (були відкриті початкові, середні та вищі навчальні заклади, курси для підвищення кваліфікації); по-третє, організація широкого культурного дозвілля населення (відвідування театральних вистав, концертів, бібліотек тощо). Цей досвід певною мірою популяризувався в інших містах регіону.