МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ ПРО ПЕРЕДУМОВИ, ПРИЧИНИ ТА РУШІЙНІ СИЛИ «ХМЕЛЬНИЧЧИНИ» - Щербак, Віталій (Київські історичні студії, 2016)
У статті проаналізовані передумови, причини та рушійні сили Визвольної війни в Україні 1648–1657 рр., викладені у праці Михайла Грушевського «Історія України-Руси». Акцентується увага на джерелах, використаних вченим для висвітлення питання.