Свобода віросповідання та державно-канонічний статус православ’я за часів Української Держави гетьмана Павла Скоропадського - Місько, Володимир; Романів, Арсен (Київські історичні студії, 2024)
У статті проаналізовано реалізацію свободи віросповідання в Українській Державі гетьмана Павла Скоропадського в контексті конфесійної структури населення. На основі аналізу напрямків діяльності Міністерства ісповідань встановлено, що інтереси релігійних меншостей в державі були забезпечені належним чином і відповідали їх базовим потребам для функціонування, якщо їхня діяльність не мала політичного зафарбування. Доведено, що сповідуване більшістю українців православ’я було державною релігією, що відобразилось як у законодавстві, так і в стратегічній співпраці гетьманського уряду з Церквою. Відзначено, що пріоритетним для влади та православних ієрархів став канонічний статус Православної церкви в Україні, яка на задоволення обох сторін утвердилась в автономії, однак не змогла піднятись до автокефалії у зв’язку із геополітичною ситуацією та загальним настроєм українських вірян.