Дозвілля в структурі робітничого повсякдення Єлисаветграда кінця 19 — початку 20 ст. - Надтока, Геннадій; Чабан, Ярослав (Київські історичні студії, 2024)
У статті висвітлено розвиток дозвіллєвої сфери повсякденного життя фабрично-заводських робітників Єлисаветграда кінця 19 — початку 20 ст., охарактеризовано його форми, якісне наповнення та специфіку. Встановлено, що в культурі дозвілля робітників домінували деструктивні заняття та звички, типові для робітничих спільнот індустріальних міст Наддніпрянщини. Зроблено висновок, що з інтенсифікацією масштабів промислового виробництва та приверненням уваги до становища робітничої спільноти під час подій російської революції 1905–1907 рр. у місті почали з’являтися об’єкти рекреаційної інфраструктури, що створювали наочну альтернативу для робітників у вигляді конструктивних, життєствердних форм дозвілля — читання періодики та літератури, відвідування цирку, захоплення театром, футболом тощо. Запропоновано періодизацію поступу робітничого дозвілля Єлисаветграда відповідно до хронології кількісного та якісного розширення його основних елементів.