Становище студентів-пільговиків у Харківському університеті в XIX — на початку XX ст. - Соколова, Наталія; Фіалко, Наталія (Київські історичні студії, 2023)
У статті висвітлено особливості фахової підготовки та побуту студентів Харківського університету, які мали право навчатись за державний кошт. В умовах панування елітарної освіти, доступної обмеженому колу молоді через високу вартість, соціальну та релігійну дискримінацію, у першій половині ХІХ ст. інститут казеннокоштних студентів давав змогу талановитій молоді здобути вищу освіту й реалізуватись на науковому чи бюрократичному поприщі. У подальшому для матеріальної підтримки здібної студентської молоді було запровадженоцілу низку стипендій від державних установ і приватних осіб.