Створення арештантських рот морського відомства в Херсонській губернії - Короткий, Олексій (Київські історичні студії, 2023)
У статті досліджено хід та особливості формування арештантських рот морського відомства в Миколаєві в період 1825–1830 рр. Розглянуто джерела їхньої комплектації та роль у процесі урбанізації міста й розбудові Чорноморського флоту. Зроблено висновок про те, що арештантські роти були засновані з метою розбудови інфраструктури Миколаєва. Їх створення було частиною процесу мілітаризації примусової праці, який відбувався в Російській імперії у першій половині ХІХ ст.