ДІЯЛЬНІСТЬ В.М. ПЕРЕТЦА ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИХ ПАМ’ЯТОК (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ЕПІСТОЛЯРІЮ ВЧЕНОГО) - Шаповал, Андрій (Київські історичні студії, 2016)
У статті на основі аналізу епістолярію історика літератури, мистецтвознавця, академіка Всеукраїнської академії наук В.М. Перетца, що зберігається у фондах Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, відображено діяльність вченого щодо збереження українських історико-культурних цінностей. Розкрито роль В.М. Перетца у поверненні з Росії в Україну її національних реліквій, зокрема унікальних збірок видатних колекціонерів В.О. Щавинського і П.П. Потоцького.