«Проєкт приєднання частини Малоросійського краю до Київської губернії» Григорія Ґалаґана та його ідеологічний контекст - Ковальов, Євген (Київські історичні студії, 2022)
У статті аналізується досі не опубліковане джерело для дослідження історії адміністративно-територіального устрою України доби її перебування у складі Російської імперії — записка українського громадського діяча Григорія Ґалаґана (1819–1888) щодо необхідності приєднання частини Малоросійського краю (Чернігівщини та Полтавщини) до Київської губернії, укладена 1857 р. Показано, що Г. Ґалаґан прагнув використати цей захід для полегшення проникнення до Правобережної України під егідою імперських адміністративних структур «малоросійського дворянства», тобто полтавських і чернігівських дворян козацько-старшинського походження, з асимілюванням правобережних польських поміщиків. Виявлено, що ідеологеми, які було викла-дено в записці Г. Ґалаґана, знайшли відгук у дискурсі доби Січневого польського повстання 1863– 1864 рр., зокрема у публіцистиці московського слов’янофіла Івана Аксакова, близького приятеля та однодумця Г. Ґалаґана.