Козацький реєстр 1638 р. як історичне джерело - Щербак, Віталій (Київські історичні студії, 2021)
У статті аналізується козацький реєстр 1638 р. — одне з інформативних джерел історії України ранньомодерної доби, що містить відомості про структуру, особовий та етнічний склад Війська Запорозького напередодні Визвольної війни середини XVII ст. Увага акцентується на принципах формування реєстру, платі за службу її керівному складу й козацьких родинних традиціях.