Абеляр та Елоїза: особисті взаємини у соціокультурному контексті ХІІ ст. - Шевченко, Олег; Кліпенштейн, Айрін (Київські історичні студії, 2021)
Статтю присвячено розгляду непересічних індивідуальностей середньовічного суспільства — філософа П’єра Абеляра та його учениці Елоїзи. Винятковий історичний випадок добре задокументованої інформації про особисті стосунки дозволяє співвіднести світогляд коханців та їхнє життя з соціокультурними реаліями епохи. Проаналізовано автобіографію П’єра Абеляра, листи сучасників, листування Елоїзи з Абеляром. Наголошено на поступах суспільної свідомості ХІІ ст. через призму аналізу світогляду досліджуваних персоналій. Розглянуто конфлікт поглядів індивідуумів з католицькою середньовічною світоглядною системою. Через дослідження трансформації стосунків вчителя та учениці, а в майбутньому — коханців, доведено, що погляди Елоїзи та Абеляра ілюструють діапазон можливостей середньовічного сприйняття особистих взаємин, співзвучний новим викликам епохи, однак невід’ємний від свого часу.