«Білі плантатори» «білих рабів»: дворянство Лівобережної України напередодні Великої реформи - Литвинова, Тетяна (Київські історичні студії, 2021)
Статтю присвячено розгляду історіографічної оцінки участі дворянства Лівобережної України в підготовці Селянської реформи 1861 р. Показано необґрунтованість та публіцистичність міфологем «рабство», «плантатори» як невідповідних соціальним реаліям українських регіонів. Основна увага зосереджена на виявленні базових стереотипів щодо ролі та позицій дворянства у соціальних перетвореннях середини ХІХ ст. Обґрунтовано положення про готовність соціальної еліти до емансипації селянства.