Проєкти дипломатичного врегулювання «афганського питання» (1980–1981) - Базан, Юлія (Київські історичні студії, 2021)
У статті проаналізовано проєкти дипломатичного врегулювання «афганського питання», які пропонувалися до початку Женевських переговорів під егідою ООН. Особливу увагу приділено висвітленню планів, запропонованих деякими з постійних країн-членів РБ ООН (США, Велика Британія, Франція), ЄЕС і Пакистаном. Встановлено, що головною причиною затягування переговорного процесу було дотримання кремлівським керівництвом силової лінії поведінки щодо Афганістану й перенесення всієї відповідальності за афганську кризу на своїх ідеологічних супротивників у «холодній війні».