ОБРАЗ США У ПОСТ-РАДЯНСЬКІЙ УКРАЇНІ: РАДЯНСЬКА СПАДЩИНА ТА ЇЇ ПРОЯВИ У СУЧАСНІЙ ПОЛІТИЦІ (НА ПРИКЛАДІ ПОМАРАНЧЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ 2004 р.) - Покляцька, Валерія (Київські історичні студії, 2016)
Однією з головних складових радянської зовнішньої політики й ідеології було позиціонування США як головного «ворога». Це мало великий вплив на формування стійкого негативного іміджу цієї країни у свідомості українців й інших народів СРСР. Після розпаду Радянського Союзу, з початком переходу до демократії, образ США докорінно змінився. Але у 2004 р., під час Помаранчевої революції, підтвердився той факт, що «радянська спадщина» негативного ставлення до США все ще присутня й активно використовується проросійськи орієнтованими силами.