«НАРОД ХОТІВ СВОБОДИ»: ВІДОБРАЖЕННЯ КИЇВСЬКОЇ КОЗАЧЧИНИ 1855 РОКУ В ЛИСТУВАННІ ТА ЩОДЕННИКОВИХ НОТАТКАХ Г. ҐАЛАҐАНА - Ковальов, Євген (Київські історичні студії, 2020)
У статті йдеться про листування та щоденникові нотатки українського громадського діяча Григорія Ґалаґана (1819–1888) як джерело для дослідження Київської козаччини — масових заворушень кріпаків у поміщицьких маєтках на Київщині 1855 року. Показано, що Г. Ґалаґан прагнув відшукати причини та з’ясувати можливі наслідки цього селянського руху й дійшов висновку про неминучість здійснення докорінних соціально-економічних перетворень, які б істотно поліпшили становище селян Правобережної України.