ВИЩІ ЗЕМСЬКІ УРЯДНИКИ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ВОЄВОДСТВА В 1696–1733 рр. - Шиманський, Євген (Київські історичні студії, 2020)
У статті розкривається історія групи шляхетних осіб, що обіймала вищі земські уряди Чернігівського воєводства в Речі Посполитій за часів правління Августа ІІ (1696–1733). З’ясовано, що уряди чернігівського воєводи та каштеляна утримувалися представниками різноманітних магнатських та заможних шляхетських родів. Оскільки «еґзулянтські» уряди не були обтяжені земськими функціями, їх можна охарактеризувати як синекуру, що виступала інструментом зміцнення політичної ваги угруповань Сенату.