«ВІДДАЛЕННЯ Й НЕВИГОДИ ТРАМВАЙНОГО РУХУ ДУЖЕ ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ ОДВІДУВАННЮ НАУКОВИХ ЗАКЛАДІВ…»: ПОЖИЛЬЦІ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАРВИ 1920-х — ПОЧАТКУ 1930-х рр. - Яненко, Анна (Київські історичні студії, 2020)
У статті реконструйовано склад мешканців націоналізованих приміщень Києво-Печерської лаври протягом 1920-х — на початку 1930-х рр., передовсім осіб, пов’язаних із музеями та/або Всеукраїнською академію наук, окреслено їхні побутові умови існування. Висвітлено залежність т. зв. «лаврського контингенту» як від зміни опосередкованих господарів будівель, перепідпорядкування території, утворення, реструктуризації, ліквідації інституцій, так і від процесів урбанізації, що об’єктивно зумовили житлову кризу в УСРР.