ІСТОРИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ ВЗАЄМИН УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА З КОРОЛІВСЬКОЮ ТА МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ В РЕЧІ ПОСПОЛИТІЙ (ДРУГА ПОЛОВИНА XVI — СЕРЕДИНА XVII СТ.) - Щербак, Віталій (Київські історичні студії, 2019)
У статті здійснено аналіз еволюції взаємовідносин козацтва з королівською та місцевою владою в Речі Посполитій протягом другої половини XVI — середини XVII ст. Акцентується увага на ролі історичної пам’яті Війська Запорозького і його участі у реалізації державної політики. Відзначається зростання напруженості стосунків реєстрових із місцевими шляхетськими урядовцями, що призводило до збройних конфліктів.