ВИПРОБУВАННЯ МІСТОМ: КИЇВ СТОРІНКАМИ МЕМУАРНОЇ СПАДЩИНИ НАУКОВЦІВ (20‒30-ті рр. ХХ ст.) - Hedo, Anna; Kaluzhyna, Anastasia (Київські історичні студії, 2019)
У розвідці проаналізовано умови повсякденного життя наукової інтелігенції Києва 20–30-их років ХХ ст. та його ролі в історичній долі людини інтелектуальної праці. Простежено зміну культурно-наукової атмосфери міста під час становлення радянської влади як фактора впливу на професійну діяльність науковців. На основі матеріалів особистого походження здійснюється спроба аналізу еволюції відносин держави та представників науки в першій третині ХХ ст., модифікації їх суспільного та політичного статусу під впливом радянської ідеології.