ПРАВНИЧІ ЗАСАДИ, ПРОБЛЕМИ ТА ДИЛЕМИ В КУЛЬТУРНО-ВИХОВНОМУ ТА НАЦІОНАЛЬНОМУ ЖИТТІ РУСИНІВ В ЮГОСЛАВІЇ (1945–1970) - Рамач, Янко (Київські історичні студії, 2018)
Наприкінці Другої світової війни після звільнення від окупантів була створена нова держава — Федеративна Народна Республіка Югославія, з її комуністичним режимом. У новій державі русини, як невелика національна спільнота, могли реалізувати свої національні права відповідно до нової політичної, соціальної та соціально-економічної ситуації. У статті презентовано основні напрямки культурно-національної роботи, прагнення, дилеми та досягнення русинської спільноти в країні за чверть століття (1945–1970).