КРИТИКА СИСТЕМИ ОБЛІКУ НАСЕЛЕННЯ У РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ ДОСЛІДНИКАМИ XIX СТ. - Іванюк, Олег (Київські історичні студії, 2016)
У статті розглядається система обліку населення, яка функціонувала у Російській імперії упродовж ХІХ ст. Її основними складовими були ревізії, поточний облік населення, метрики, промислова статистика, губернаторські звіти. Автором здійснюється аналіз поглядів щодо цієї проблеми дослідників ХІХ ст.: А.Б. Бушена, П.І. Кеппена, В. Пландовського та ін. Основна увага приділяється недолікам системи обліку населення.