ФУНКЦІОНУВАННЯ СТАНОВИХ ІНСТИТУЦІЙ ДВОРЯНСТВА ПІВДЕННО-ЗАХІДНИХ ГУБЕРНІЙ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ В КІНЦІ ХІХ — НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Барвінок, Ольга (Київські історичні студії, 2016)
У статті розглянуто питання функціонування станових інституцій дворянства Південно-Західного краю після Січневого повстання 1863–1864 рр. Політико-правова реальність Російської імперії на рубежі ХІХ — поч. ХХ ст. призвела до того, що станові привілеї місцевого шляхетства / дворянства опинилися в неоднозначному становищі. Дворянство було вимушене враховувати нові порядки самодержавної влади, але при цьому статус дворянської опіки залишався незмінним.