Польська міграція до Катеринославщини на межі 19–20 століть - Журба, Олег; Шляхов, Олексій (Київські історичні студії, 2026)
У статті представлено потоки польської міграції до Катеринославщини на межі 19–20 століть, з’ясовано їхні причини, механізми, соціальний і персональний склад переселенців. Першу групу становили учасники Січневого повстання 1863–1864 рр., переміщення яких було примусовим і ставило перед ними завдання вижити в екстремальних умовах. Друга — випускники престижних інститутів — свідомо відправлялися до регіону задля реалізації кар’єрних планів. Їхня політична орієнтація відрізнялася лояльністю та переважно консервативними переконаннями. Представники обох груп по-різному дивилися на перспективи перебування у регіоні. Перші розглядали його як транзит, а інші пов’язували з ним майбутнє. Перспективним вважаємо встановлення параметрів обох потоків, які обіймали супротилежні позиції у широкому суспільно-політичному й соціальному спектрі. Між цими крайнощами — трудова міграція, переселення службовців, діячів освіти й культури.