«Слов’янські Афіни»: образ Праги 40-х років 19 ст. у листах Ізмаїла Срезневського до матері - Іванюк, Олег (Київські історичні студії, 2025)
У статті висвітлено перебуванням науковця і громадського діяча Ізмаїла Срезневського у Празі на початку 40-х років 19 ст. Основою для розвідки стали листи до матері, які він вибудував у формі своєрідних подорожніх записок. Вони містять докладні та яскраві описи міського простору, повсякдення жителів Праги, характеризують стан театру і музичного мистецтва, дають уявлення про середовище чеських інтелектуалів, до яких належали В. Ганка, Я.-П. Каубук, Ф. Палацький, Ф. Челаковський, П.-Й. Шафарик, Й. Юнгман. З’ясовано, що І. Срезневський акцентував увагу на кількох аспектах, пов’язаних з міським простором, зокрема загальних описах ландшафтів, архітектурних пам’ятках. Місто асоціювалося у молодого вченого з чаюваннями у родині Шафариків, смакуванням шоколаду в місцевих кав’ярнях, танцювальними вечорами у Ф. Челаковського. Окрім кола спілкування, образ міста для І. Срезневського формували також ще кілька складових: його музичність, релігійність, захоплення модою та лотереями. Зрештою перебування у Празі стало визначальним для його становлення як фахівця у царині славістики.