Маєток Покорщина Дараганів / Ґалаганів у дослідженні Тетяни Мішківської. Публікація тексту - Будзар, Марина (Київські історичні студії, 2025)
Стаття запроваджує до наукового обігу дослідження мистецтвознавиці 1920-х — 1930-х років Тетяни Мішківської з історії маєткових володінь представників української еліти козацько-старшинського походження Дараганів і Ґалаґанів в околицях Козельця. Вивчення маєтку Покорщина як цілісного ансамблю, що історично розвивався, у поєднанні архітектурних і художньо-декоративних складників, є закономірним етапом наукових розвідок авторки. Цей текст досі лишається єдиною комплексною розвідкою з історії Покорщини попри сталий інтерес до теми істориків і мистецтвознавців другої половині 20-го — початку 21-го століть Т. Мішківська узагальнює долю комплексу від його розбудови в середини 1750-х років до знищення в ситуації докорінних суспільних перетворень 1920-х років у поєднанні історичних, історико-архітектурних та історико-мистецтвознавчих чинників існування цього культурного феномену.