Листування Людвіка Куби з Андроником Степовичем як джерело для дослідження чесько-українських культурних комунікацій - Ковальов, Євген (Київські історичні студії, 2024)
Стаття аналізує листування визначного чеського фольклориста й маляра Людвіка Куби (1863–1956) з українським філологом-славістом і педагогом Андроником Степовичем (1856/1857–1935). Цей епістолярний комплекс, що наразі зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, містить цінні матеріали щодо чесько-українських культурних контактів кінця 19 — першої третини 20 ст.: збирання й публікацію пам’яток музичного фольклору, подорожі А. Степовича до Чехії, а Л. Куби до України, обмін друкованими виданнями, співпрацю з видавництвами, науковими й громадськими інституціями. У них ідеться про вплив суспільно-політичних подій і процесів, а також кон’юнктури на ринках друкованої продукції та витворів мистецтва на стиль життя інтелектуалів і мистців. Зрештою, у цих текстах є важливі свідчення для вивчення емоційних та інтелектуальних компонент міжособистісної комунікації, виявленою через епістолярний жанр писемної культури. Автор вважає бажаною наукову публікацію цього епістолярного комплексу.