«Митні історії» у подорожніх записках мандрівників 19 ст. - Іванюк, Олег; Бакика, Поліна (Київські історичні студії, 2024)
Стаття розглядає коло питань, пов’язаних з перетином європейських кордонів подорожніми з теренів Російської імперії та діяльністю митниць. Автори проаналізували подорожні нотатки, щоденники, спогади, листування О. Бодянського, Г. Ґалаґана, А. Глаголева, П. Ковалевського, І. Срезневського та інших. Встановлено, що найбільше уваги мандрівники приділяли перетину російсько-австрійського кордону і відповідно — російській та австрійській митницям. На це було кілька причин. По-перше, основні суходільні транспортні шляхи до Франції, Британії, німецьких земель пролягали через Австро-Угорські володіння. По-друге, з російською та австрійською митницями був пов’язаний перший досвід перетину кордону. Як найбільш фахову мандрівники відзначали діяльність британської, бельгійської та французької митниць. Визначено типовий перелік заборон на ввезення або вивезення певних товарів, зокрема тютюну, чаю, друкованої продукції, як-то: книги, ноти, газети тощо. Огляду підлягали й листи сторонніх осіб, які не належали мандрівникам. З певних причин, зумовлених специфікою російської імперської внутрішньої політики й цензурними заборонами, подорожні вдавалися до контрабандного переміщення друкованої продукції. Протиправні дії під час перетину кордонів європейських країн були пов’язані із незнанням місцевого законодавства, значними, за суб’єктивними міркуваннями, розмірами мит, відсутністю інформації про наявність в орендованому транспорті заборонених товарів.