Історик Теодор Мацьків у спогадах і листуванні - Мицик, Юрій (Київські історичні студії, 2024)
У статті представлені спогади о. Юрія Мицика про виходця з Галичини, відомого емігратського історика дослідника ранньомодерної історії України Теодора Мацьківа (1918–2011). Метою публікації є репрезентація особи представника старшого покоління українських науковців у діаспорі в джерелах особистого походження — спогадах про нього і його листах до автора спогадів. Спогади й листування висвітлюють життєвий шлях, наукову та громадську діяльність Мацьківа, його історичні погляди, оцінки подій минулого й сучасного. У мемуарах Т. Мацьків постає у повсякденному житті. Водночас автор звертає увагу на особливості спілкування вченого з колегою з України. Цікавими є враження Мацьківа від атмосфери в середовищі дніпропетровської наукової спільноти в перші роки незалежності. Публікація нових джерел поглиблює уявлення про постать одного з відомих дослідників ранньомодерної історії України післявоєнної еміграційної хвилі. Тут відтворено механізм напрацювання комунікацій між істориками старої генерації та науковцями незалежної України.