«Багато важливого для науки і правди ще зберігають береги Дніпра»: листи Олександра Бодянського до Віктора Петрова - Андрєєв, Віталій; Андрєєва, Світлана (Київські історичні студії, 2024)
Важливим складником такого перспективного напряму наукових студій, як історія археології, є вивчення епістолярію українських вчених, фахівців цієї спеціальності. Метою дослідження є запровадження до наукового обігу листів Олександра Бодянського до Віктора Петрова 1964–1967 рр. з фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтв України (м. Київ). Цей джерельний комплекс поєднує приватні, громадські та професійні складники. Зацікавлення викликають викладені в листах подробиці досліджень на теренах Степової України давніх епох від неоліту до Київської Русі. Показано спільні основи у світоглядних засадах О. Бодянського та В. Петрова — україноцентричність, любов до природи, неприйняття будь-якої несвободи, застережливе ставлення до актуальних загальноцивілізаційних викликів (ядерна загроза тощо). Висвітлено особливості комунікації українських інтелектуалів із середовища професійних археологів в умовах авторитарної радянської системи.