Викладання філософії в Харківському університеті 19 — початку 20 ст. (за спогадами студентів) - Олексин, Ігор; Соколова, Наталія (Київські історичні студії, 2024)
У статті висвітлено особливості викладання філософії в Харківському університеті впродовж 19 — початку 20 ст. на основі спогадів студентів. Використання цього історичного досвіду сприятиме вирішенню нагальних проблем оптимізації курсів гуманітарного циклу й сьогодні у сфері вищої освіти. Встановлено, що саме Харківський університет став центром розвитку філософської науки в Україні. Зусиллями громадських діячів вдалось запросити на посаду професора новоствореної кафедри умоглядної і практичної філософії вихованця німецької школи Іоганна Шада. Його зусилля щодо розбудови кафедри, прогресивність поглядів науково-педагогічних працівників налякали владу й призвели спочатку до формування лояльного до режиму викладацького складу, а згодом до ліквідації кафедри філософії. Лише з 1870-х рр. Харківський університет міг надавати вихованцям належну філософську освіту.