Спомин про Ярослава Дзиру - Мицик, Юрій (Київські історичні студії, 2023)
Стаття присвячена визначному українському історику і дисиденту Ярославу Дзирі (1931–2009), наукову діяльність якого в радянський час було грубо перервано тоталітарною владою. У спогадах описуються зв’язки автора з Я. Дзирою, які тривали понад 35 років, показані особливості історичних поглядів вченого, його роль як українського патріота, котрий, незважаючи на переслідування з боку КГБ, не зламався.