Санітарно-епідеміологічна ситуація в Києві в умовах соціальної нестабільності на шпальтах міської преси кінця XIX – початку XX ст. - Гедьо, Анна; Мілютін, Марк (Київські історичні студії, 2022)
Стаття присвячена вивисвітленню санітарно-епідеміологічної ситуації в Києві на сторінках періодичних видань: «Киевлянин», «Южная Копейка», «Киевские вести», «Киевская мысль» наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. З’ясовано інформаційний потенціал газетних повідомлень у дослідженні міської системи охорони здоров’я, визначено передумови епідемічних спалахів в Києві. Опрацювання матеріалів газет дало змогу: виявити проблемні напрямки роботи міської влади у санітарній та комунальній сферах, а саме неналежний контроль за дотриманням санітарних норм у місцях соціальної активності, невідповідність системи міського господарства потребам часу, нерозвиненість систем водопостачання і каналізації, стихійні сміттєзвалища збільшення кількості безхатченків і інших маргінальних представників. Зазначені чинники, були передумовою для інфекційних спалахів в місті.