Династія Гіраїв: ретроспективний огляд арабографічних писемних джерел - Туранли, Фергад (Київські історичні студії, 2022)
У статті досліджується історія правлячої в Кримському ханстві династії Гіраїв за відомостями османсько-турецьких і кримськотатарських арабографічних писемних джерел. Наголошується на специфіці стосунків правителів Криму та Османської імперії, їхніх контактів з козацькою Україною. Наукова новизна полягає у цивілізаційному осмисленні історіософії династії Гіраїв і Кримського улусу в контексті розвитку державності останнього та у застосуванні авторської методології інтерпретування відповідних історичних подій із врахуванням наявних відомостей означених джерел.