Просопографічний портрет батьків-засновників Української незалежної держави та Литовської республіки: компаративний аналіз - Коцур, Леся (Київські історичні студії, 2022)
У статті створено просопографічні портрети батьків-засновників Української незалежної держави та Литовської Республіки, відновлених у 1990 та 1991 рр. Акцентовано увага до лідерів громадсько-політичних організацій, які становили ядро опозиційного руху проти диктатури компартії, – Вітаутаса Ландсберґіса, В’ячеслава Чорновола й Левки Лук’яненкиу. Вдалося визначити спільні та відмінні риси очільників в обох країнах: національно-демократичний ухил, тривалість дисидентської діяльності, належність до того чи іншого суспільного прошарку, участь у політичній діяльності, особистий внесок у розбудову незалежності країни тощо. Водночас постають образи перших президентів України та Литовської Республіки Леоніда Кравчука й Альгірдаса Бразаускаса. Вони розглядається з урахуванням фактору часу, відзначаються суттєві відмінності у стратегіях державницької поведінки цих двох вихідців з однієї комуністичної системи.