Візії України у подорожніх записка барона Августа фон Гакстгаузена - Іванюк, Олег; Романенко, Дар’я (Київські історичні студії, 2022)
У статті висвітлюється коло питань, пов’язаних з подорожжю 1843-1844 рр. німецького барона А. фон Гакстгаузена українськими землями, які знаходилися у складі Російської імперії. Основну увагу приділено аналізові вражень мандрівника від спілкування з місцевим населенням і наданим ним етнічним характеристикам тих народів, які мешкали на теренах Наддінпрянської України і Кримського півострова. Встановлено, що конфлікт власних спостережень і вражень А. фон Гакстгаузена з ідеологічними моделями, які нав’язувалися представниками державного апарату, а також часткове цензурування тексту подорожніх записів призвело до хаотичності викладу, історичних помилок і браку чіткого й об’єктивного бачення розвитку українських земель.