Пошуки зовнішньополітичного вибору Державного центру Української Народної Республіки у 1939–1940 рр. - Яблонський, Василь (Київські історичні студії, 2021)
У статті розглядається процес пошуку зовнішньополітичних союзників діячами Державного центру УНР на еміграції в перші роки Другої світової війни (1939–1940) для відновлення незалежності України. Основну увагу приділено політичним процесам у середовищі Державного центру УНР, фактам роз’єднаності у цій частині української еміграціїі та наявності трьох керівних осередків у Франції, Чехословаччині й Польщі, змісту зовнішньополітичних орієнтацій еміграційного уряду УНР. Уперше публікуються «Листи з провідних кіл УНР», у яких робляться спроби обґрунтування необхідності укладення зовнішньополітичного союзу з Німеччиною та міститься критика франкофільства частини діячів Державного центру УНР.