Колізії світського й духовного у державно-громадській діяльності митрополита Іларіона (Івана Огієнка) - Бондар, Сергій (Київські історичні студії, 2021)
У статті на основі аналізу архівних документів, наукових та богословських праць проаналізовано погляди одного з найпомітніших діячів української церкви — митрополита Іларіона (Івана) Огієнка на духовне й світське служіння Україні. Висвітлено, як саме на практиці у природний спосіб ефективно поєднувались такі форми життєдіяльності цієї особи. Відзначається, що важливим елементом, який їх єднав, був глибокий рівень їх взаємопроникнення, де православ’я набувало національного характеру, опираючись на традиції, а традиції формувалися і корегувалися православним світоглядом.