Олена Апанович у колі київських науковців: навчання в аспірантурі - Савченко, Світлана (Київські історичні студії, 2021)
У статті здійснено аналіз заходів, пов’язаних з відновленням роботи державних архівних і наукових установ протягом 1945–1950 рр. в Україні. На прикладі життя і діяльності молодої дослідниці українського козацтва Олени Апанович, яка саме в той час формувалася як професійна вчена, з’ясовано проблеми, з якими вона стикнулася під час поєднання навчання в аспірантурі з роботою в Центральному державному історичному архіві УРСР у м. Києві, та проаналізовано вплив київської академічної спільноти на її фахове зростання.